Kako najlakše naučiti engleski?



     Učenje stranog jezika može biti zabava, i ne moramo ga doživljavati kao obavezu ili napor. Ima mnogo stvari koje i sami možemo učiniti da bismo brže napredovali, i odavno se učenje ne svodi samo na odlazak u školu i izradu domaćeg zadatka. Čak i ukoliko nemamo vremena za odlaske na časove engleskog, pa čak ni privatne časove, i dalje možemo dostići nivo jezika koji želimo.
     Internet nam mnogo pomaže u poslu i svakodnevnim aktivnostima, planiranju odmora i u komunikaciji  sa prijateljima i udaljenim, dragim osobama, ali sve je više sadržaja koji nam mogu pomoći u učenju:

1) Postoji mnogo sajtova za učenje, blogova, vežbanja koje možemo naći na Internetu, i samo ako imamo volje, gramatiku možemo poprilično usavršiti i sami. Naravno, treba se potruditi i redovno vežbati engleski, jer ako se učenju stranog jezika posvetimo samo  s vremena na vreme, neće biti primetnog napretka,i svaki put ćemo imati muke da obnovimo ono što smo prethodno naučili. 


2) Ima mnogo sajtova, ali ne moramo se tu zadržavati. Možemo slušati i izgovor ako odemo na Youtube i tamo nađemo teme i lekcije koje su nam potrebne. Uz neke kanale možemo i krenuti sa učenjem stranih jezika od samog početka, i tu nije loše koristiti linkove koji obično stoje u opisu ispod, i gde nakon odslušane teme možemo naći odgovarajuća vežbanja. 

https://www.youtube.com/channel/UCJ4NqPgCXfu5hx5NMz7U6Zg?view_as=subscriber


3) Jedan od najboljih načina za učenje novog vokabulara, kao i slenga ali i rečeničih konstrukcija, ali i vežba u kojoj nam se izgovor u engleskom jeziku bitno popravlja, je pevanje na engleskom. Ili bar pevušenje. Na ovaj način učimo opušteno, ne primećujući da uopšte prihvatamo nova znanja. Dakle, nađemo pesmu koja nam se sviđa na Youtube sajtu, tekst pesme izguglamo, ako se već ne nalazi u okviru spota koji gledamo i slušamo, i krećemo sa pevanjem! 𝄟𝄳𝅘𝅥𝅯𝅘𝅥𝅰𝅘𝅥𝅮𝅘𝅥𝅗𝅥𝆔𝆕𝄰𝅘𝅥𝅱

4) Gledanje filmova i serija na stranom jeziku koji želimo da naučimo je od velike pomoći, kako odraslima tako i đacima koji uče engleski u školama, jer se na taj način trenira slušanje stranog jezika i razumevanje, što  je često i najteži deo kod učenja novog jezika. 

5) Ukoliko želimo da vežbamo pisanje i prevođenje a ujedno i jedna od najefektnijih vežbi za učenje engleskog, je sledeća:

Prvo prepišemo, ili još bolje, neko nam izdiktira par rečenica na engleskom. Naravno, što bolje znamo, to će i tekst koji prepisujemo ili koji nam se diktira, biti duži.
Zatim, taj tekst prevedemo na srpski.



Nakon toga, papir savijemo tako da više ne vidimo tekst na engleskom:




Na kraju, ne vireći i ne prepisujući, opet prevedemo tekst na engleski! 😊


6) Društvene mreže su uvek tu da pomognu. Tako i nastavnici engleskog jezika često imaju profile na društvenim mrežama u novije vreme, i prateći ih stalno ćete biti u kontaktu sa engleskim, i opet će vam, i nesvesno, ulaziti polako u glavu, i učićete bez napora. 

https://www.instagram.com/ankicaculicc/

7) Ako nam ipak ostanu neka pitanja, uvek je rešenje otići u školu stranih jezika, uzeti privatni čas, ili online čas, preko Skajpa. Škole stranih jezika imaju svoje termine koje treba poštovati ako već platimo kurs, jer nam neće vratiti novac za časove na koje ne dođemo, pošto se u ovom slučaju ne plaćaju časovi posebno, nego ceo kurs, a da li ćemo prisustvovati, naša je stvar. Ljudima koji rade, i deci koja idu u školu i često imaju mnogo obaveza, lakše je, ali i skuplje, pozvati profesora. Jeftinija varijanta je imati časove preko Skajpa, što je isto tako korisno kao i privatni časovi, ali činjenica da profesoru na ovaj način šedite vreme, bitno umanjuje cenu.

     Postoji mnogo načina da naučite engleski, i jedino što vam ostaje jeste da prionete na rad, a hoćete li se odlučiti za zabavnu varijantu, tradicionalno učenje ili kombinaciju, ostaje na vama da odlučite!
     Ukoliko imate pitanja, možete ih postaviti u komentarima, a ako želite da zakažete čas, možete mi poslati poruku na Instagram ili mejl na: english.workshop45@gmail.com
     



Коментари

Популарни постови са овог блога

Business English: Fudbalski izrazi u poslovnoj komunikaciji

Present Simple & Continuous: exercise

Phrasal verbs: exercises 2